Vad är skillnanden mellan ceremoniell kakao och kakaopulver?
Traditionellt framtagen ceremoniell kakao består av malda kakaobönor som varsamt hanterats genom hela processen, från skörd till fermentering, rostning och malning. Ingenting har tillsatts och inget har tagits bort. Kakaopulver, även om den är rå eller ekologisk, är en helt annan produkt.
Kakaopulver framställs i en icke ceremoniell process där bönan rostas i industriell miljö i hög värme, sedan separerar man fettet från produkten vilket gör att den medicinska sammansättningen påverkas. Kakaobönans fett är bäraren av de ca 2000 ämnen som gör ceremoniell kakao till den potenta plantmedicinen som hon är.
Jag vill uppmärksamma att ceremoniell kakao inte är samma sak som att mixa samman kakaopulver och kakaofett.
Jag känner vördnad och tacksamhet för Luna cacao som introducerat den ceremoniella kakaon för mig genom ett kärleksfullt omhändertagande. Det är mor och dotter som vigt sitt liv åt att sprida ceremoniell kakao och dess tradition på ett så genuint och vackert sätt.
De har en djup vördnad för mayafolket, deras traditioner, och kulturella omfamning av ceremoniell kakao. Under sina vistelser i Guatemala har de gått i lära hos mayaindianer, tagit del av deras visdom, och de har givits deras välsignelse att jobba med kakao som medicinplanta.
Luna cacao är de enda i Sverige som utan mellanhänder importerar den kakao som jag uteslutande använder i alla mina ceremonier.
De två kakaosorterna
Jag använder två olika sorters äkta ceremoniell kakao; Mother Earth och Father Sky. De är lika kraftfulla och fantastiska, men olika på ett unikt och vackert sätt. De kan drickas var för sig eller kombineras till en magisk blandning – The Golden Child.
Dessa utvalda sorter består av bönor som har odlats i sin naturliga ursprungsmiljö i Guatemala och Ecuador, och de är hanterade av ursprungsfolk i ceremoniell vördnad och respekt. Detta innebär att de odlas småskaligt och att skördarna ger en begränsad mängd kakao.
Bönorna har olika karaktär, smak, lukt och energi. De är utvalda utifrån ett kulturellt, socialt, etiskt och hållbart perspektiv. Båda sorterna har hanterats varsamt av ursprungsfolket så att fermenteringen och rostningen på låg temperatur, aktiverar bönans terapeutiska ämnen. Kakaon är bland annat fullproppad med antioxidanter, vitaminer, mineraler, flavonoider, signalsubstanser, vilket gör den till ett Superfood och Soulfood för kropp, sinne och själ.
Dessa två kakao sorter anses vara av högsta kvalitet och det är en ynnest att kunna erbjuda denna potenta kakao med fantastiska terapeutiska egenskaper.
Father Sky
Denna kakao kommer från Ecuador och odlas av ursprungsfolk i Napo-provinsen i Amazonas. Den är kärleksfullt hanterad av 13 Kichwa familjer, vars passion och mission är att bevara förfädernas kakaoböna Arriba Nacional.
Father Skys energi är en kraftfull hjärtöppnare! Den hjälper dig att landa i kroppen, sjunka ner i hjärtat för att uppleva din sanna essens och höra din själs röst. Den hjälper dig att känna mer och lita på din intuition. Energin är upplyftande och glädjerik. Den har en härlig arom och krämighet med låg bitterhet som ger en stor smakupplevelse.
Mother Earth
Denna kakao kommer från Guatemala. Den odlas och bereds ceremoniellt och varsamt av Nana Marina och hennes familj som tillhör mayafolket Tz´utujil. Nana Marina är en Maya Spiritual Guide, bosatt i San Pedro La Laguna vid den heliga sjön Atitlan. Hon för vidare släktens och sin pappa Pedro Cruz Garcia andliga tradition och viktiga uppdrag.
Kakao träden är kultiverade och omhändertagna på ett respektfullt och kärleksfullt sätt så att frukten och bönorna blir maximalt närings- och energirika och därmed en kraftfull healingmedicin.
Mother Earths energi är kraftigt grundande och hjärtöppnande. Den får dig att känna dig omhändertagen och älskad. Den hjälper dig att skapa tillit och förena ditt tredje öga (tallkottkörteln) med ditt fjärde öga (i hjärtat), så att du kan se klart, minnas vem du är, vart du kommer ifrån och vart du är på väg. Smaken är något bitter med jordiga toner.